Şiddetsiz İnsan Yetiştirmek: Çocuklarda Öfke Kontrolü

Şiddetsiz İnsan Yetiştirmek: Çocuklarda Öfke Kontrolü
#5

Şiddetsiz İnsan Yetiştirmek: Çocuklarda Öfke Kontrolü

Çocuğunuz duygusunu dışa vurmanın uygun bir yolunu bulmakta, söze dökmekte veya tanımlamakta zorlanıyor olabilir. Bir ebeveyn olarak öfkesini ona yansıtarak ve yaşadığı olaylarla ilişkilendirerek onunla konuşmak anlaşılmış hissetmesini sağlayacak ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; “arkadaşınla buluşamadığın için çok öfkelendin. Sen onu çok özlemiştin belki de ve onu görmek onunla oyun oynamak isterdin. Ama şimdi onunla görüşemediğin için çok kızgınsın.” ...

Çocuğunuz bazı durumlarda duygularını düzenlemekte ve sakin kalmakta zorluk çekebilir. Duygularını yaşıtlarından daha yoğun yaşayan ve tepkilerini daha farklı gösteren çocukların sakinleşmeleri ise daha zorlu olabilir ve uzun sürebilir. Bu süreç sonucunda öfke patlamaları, ağlamalar, kaygı krizleri gibi durumlar ortaya çıkabilir. Çocuklarda yoğun duygular ortaya çıktığında çocuğa mantıklı gerekçeler saymak ya da onunla tartışmak işe yaramaz. Böyle bir durumda duygularını düzenlemek ve sakin kalabilmesini sağlamak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Öfkesini kanalize edebileceği farklı bir yol bulmasında yardımcı olun. Çocuğunuz çok öfkelendiğinde kendisine ya da size vurmaya çalışıyor, zarar vermek istiyor olabilir. Buna engel olmak çok önemlidir. Nazikçe onu tutarak zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu öfkenin başka bir yol ile çıkmasını sağlamak da önemlidir. Örneğin; başkalarına veya kendisine zarar vermek yerine bir kağıdı istediği gibi parçalayabileceği ya da bir yastık ile koltuğa vurabileceği söylenebilir.

Öfkesini, kızgınlığını ona yansıtın. Çocuğunuz duygusunu dışa vurmanın uygun bir yolunu bulmakta, söze dökmekte veya tanımlamakta zorlanıyor olabilir. Bir ebeveyn olarak öfkesini ona yansıtarak ve yaşadığı olaylarla ilişkilendirerek onunla konuşmak anlaşılmış hissetmesini sağlayacak ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; “arkadaşınla buluşamadığın için çok öfkelendin. Sen onu çok özlemiştin belki de ve onu görmek onunla oyun oynamak isterdin. Ama şimdi onunla görüşemediğin için çok kızgınsın.” 

Ayıplayan ve cezalandıran bir tutumdan kaçının. Çocuğunuz öfke krizi geçirirken onu ayıplayıcı veya cezalandırıcı bir tutumda olmak öfkesinin daha da şiddetlenmesine neden olacaktır.

Gevşemesine yardımcı olun. Çocuğunuz yoğun bir öfke veya endişe duyduğunda vücudu gerilebilir. Yaşanılan öfke veya kızgınlık duygusunun etkilerini bedeninde de hissedebilir. Bu yüzden çocuğunuzun bedenini hareket ettirmesine, nefesini kontrol altına almasına yardımcı olmak duygu yükünün azalmasını sağlayacaktır.

Gerektiğinde ruh sağlığı uzmanlarından yardım alın. Çocuğunuzun işlevselliği ve hayat kalitesi olumsuz etkileniyor ve duygularıyla baş etmesinde tek başınıza yardımcı olamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Bu içerik Psikolog Nurşen Tuncer ile birlikte hazırlanmıştır.

Görsel: Öfkeli Bir Oğlan, Konstantin Vikent’evich Dydyshko