Psikolojik Danışmanlık
Psikolojik danışmanlık, akut bir soruna yönelik bir çalışmadır. Kişinin baş etme, karar verme, çözüm üretme gibi süreçlerinde düşünsel ve duygusal destek sunmayı amaçlar. Aynı zamanda psikolojik bilgilendirme ve yönlendirme gibi hizmetleri de kapsamaktadır. Genellikle 2-3 görüşme ile sınırlıdır. Örneğin, şehir değiştirme ile ilgili karar verme sürecine yönelik bir çalışmada, durumun olumlu ve olumsuz yönlerine dair kişinin düşünce ve duygularına birlikte bakılarak, sorunu tanımlama ve çözüm yolları oluşturmada destek sunulur.
Devamını Gör>Kısa Dönemli Psikoterapi
Kısa dönemli psikoterapilerde, bireyin odaklanmak istediği konu/sorun netleştirilir ve belirli bir süre bununla ilgili çalışılır. Kısa dönemli terapilerin süresi çoğunlukla 8-24 görüşme arasındadır. Görüşmelerin hedefi, yaşanan sorunun kişinin gündelik hayatına ve iç dünyasına olan etkilerinin tanımlanmasını, kişinin farkındalığının artmasını ve olumsuz etkiler ile daha kolay bir biçimde baş edebilir duruma gelmesini sağlamaktır. Örneğin, yeni okul/iş ortamına alışmada yaşanılan güçlükler üzerine yapılacak böyle bir çalışma, kişinin duygularına ve altında yatan sebeplere dair zihinsel ve duygusal farkındalık kazanması ve bunlarla başa çıkmasında yardımcı olabilir.
Devamını Gör>Uzun Dönemli Psikoterapi
Uzun dönemli psikoterapiler, kişinin sorunları üzerine iç görü odaklı bir çalışmayı esas alır. Kısa dönemli psikoterapi ve psikolojik danışmanlıktan farklı olarak ucu açık bir süreçtir ve en az 1-2 yıl sürmektedir. Bu süreçte, bireyin kendiliği, içsel ve ilişkisel çatışmaları, geçmiş deneyimleri ve bunların bireyin şimdiki yaşamı üzerine etkileri derinlemesine araştırılır. Örneğin, çeşitli kaygılar nedeniyle yakın ilişkiler kurma ile ilgili sorunlar üzerine yapılacak bir çalışma, içsel süreçlerin oluşum ve gelişimi incelenerek kişinin kendini tanıması, duygusal olarak olgunlaşması, ilişkilere dair yeni ve etkin düşünsel/davranışsal tepki ve başa çıkma yolları geliştirmesine yardımcı olabilir.
Devamını Gör>